A/8
PROJEKT PRZYKOŚCIELNEJ SALI WIELOFUNKCYJNEJ W HONG KONGU

Projekt ten nawiązuje do koncepcji “milieu architecture”, która podkreśla integralność wnętrza z otaczająca go przestrzenią, ‘wejście’ outdooru do wnętrza. Główna część budynku o podstawie prostokata mieści się nad trybuną boiska piłkarskiego między ulicą St Anthony a szkołą St Louis. Nowa struktura wyglądem przypomina obiekt zawieszony nad zróżnicowaną topografią miejską dzielnicy Pok Fu Lam. Wielofunkcyjna przestrzeń jest zamknięta przez wsporniki dachu i przeszklone ściany, tworzące złudzenie swobodnej lewitacji. Obiekt bazuje na stalowej konstrukcji kolumn i wiązań podtrzymujących dach pokryty aluminiowymi panelami. Szklany pas okalajacy budynek i szklana balustrada otwieraja wnętrze na zapierające dech widoki sięgajace na północ aż do zatoki i w stronę dzielnicy Kawloon.

_Lokalizacja: Hong Kong
_Powierzchnia: 450 mk
_Projekt: 2007
_Realizacja: 2011
_Architekci: Konrad Grabczuk, Łukasz Wawrzeńczyk
_Współpraca: mgr inż.arch Maciej Setniewski, K&W Architects

_01
_02
_03
_04
_05
_06
_07
_08
_09
_10
_11